30 vuotta mieskaveritoimintaa

Vuonna 2022 juhlimme Mieskavereiden upeaa 30-vuotista taivalta.

Valtakunnalliset mieskaveripäivät järjestettiin elokuussa 20.–21.8. Helsingin Vuosaaressa. Viikonloppuun kuului hauskaa yhteistä ohjelmaa ja päivät kruunautuvat upeaan yhteiseen iltajuhlaan, jossa juhlittiin Mieskaveritoiminnan 30-vuotista toimintaa.

Heinäkuussa osallistuimme Suomen suurimpaan keskustelutapahtumaan SuomiAreenaan Porissa ja esittelimme toimintaa Porin kansalaistorilla koko viikon SuomiAreenanfestareiden aikaan 11.–15.7.

Katso tallenne keskustelusta tästä.

Juhlan kunniaksi perustimme myös oman Instagram-tilin, löydät meidät nimellä @mieskaverit. Käy ottamassa tili haltuun!

Valtakunnallisilla Mieskaveripäivillä juhlittiin 30-vuotiasta Mieskaveritoimintaa

Lapsia, nuoria ja mieskavereita tuli viikonlopuksi Kulttuurikeskus ja kokoushotelli Sofiaan Mieskaveripaikkakunnilta ympäri Suomen.

Lauantain 20.8. ohjelma alkoi melonnalla ja suppauksella, ja merellä nähtiin paljon kaveripareja nauttimasta yhdessäolosta ja kesästä. Päivä oli lämmin ja monet nauttivat lämpimästä merivedestä myös uiden. Välipalan jälkeen oli Sirkus Magentan sirkustyöpajassa kova kuhina, kun kaveriparit harjoittelivat sirkustemppuja palloilla, nauhoilla ja muilla välineillä. Monet lapset keskittyivät harjoitteluun tosissaan.

Illallista päästiin nauttimaan runsaan ohjelman kera. Juhlan aluksi nähtiin Sirkus Magentan esityksiä. Pienperheyhdistyksen Mummila toi oman tervehdyksensä sanaleikkitehtävän muodossa. Välillä kuultiin Satumaa-orkesterin soittoa ja solisti Saimi Kahrin heleän kaunista laulua.

Lopuksi nautittiin kakkukahvit ja kuultiin Pienperheyhdistyksen toiminnanjohtajan puhe ja Kaisli Syrjänen haastatteli pitkäaikaisia konkarimieskavereita ja aikuiseksi varttuneita entisiä pikkukavereita. Mieskaveritoiminnan käynnistämisvaiheessa kiinteästi mukana ollut Juhani Pirjamo kertoi toiminnan alkuajoista ja peilasi sitä nykyiseen: Vaikka mieskaveritoiminta on ammattimaistunut 30 vuoden aikana on toiminnassa säilynyt sama henki ja hyvä meininki kuin alussa.

Mieskavereiden ja pikkukavereiden suhteiden kestävyydestä ja merkityksestä kertovat paljon mieskaverin rinnalla kulkeneiden ajatukset. Joni Stobbs, jolla oli takanaan kaveruutta noin 25 vuotta, sanoi, ettei monessakaan mielessä olisi sama ihminen, jos ei mieskaveri-Jarmoa olisi ollut elämässä mukana. Heikki Tulkki ja Ossi Kuisma – kaverit vuodesta 1994 – kertoivat mieskaveruuden ja pikkukaveruuden muuttuneen vastavuoroiseksi kahden aikuisen väliseksi ystävyydeksi. Lopuksi Ossi sanoi vielä, että jatketaan näin loppuun asti. Tässä taisi jo monelle herähtää tippa silmään, kun juhla alkoi lähetä loppuaan.

Pienemmät lähtivät jo nukkumaan, mutta isommille oli vielä päivän päätteeksi mahdollisuus saunomiseen ja uimiseen.

Sunnuntaina kaveriparit tekivät vielä yhteisen eväsretken Korkeasaareen.

Katso galleriasta lisää kuvia Mieskaveripäivistä

Mieskaverit mukana SuomiAreenassa

MTV ja Porin kaupunki järjestivät yhdessä Suomen suurimman yhteiskunnallisen festivaalin SuomiAreenan 11.–15.7.2022. 

Pienperheyhdistys oli mukana keskustelemassa maanantaina 11.7. klo 12–12.45 Kaupungintalon pihalla mieskavereiden 30. juhlavuoden kunniaksi aiheesta Miesten rooli lasten elämässä – mihin miehiä tarvitaan? 

Keskustelussa pohdittiin sitä, miksi usein puhutaan vain naisista ja äideistä, kun keskustellaan lasten kanssa toimimisesta. Miksi miesten rooli jää sivuun? Moni mies kuitenkin haluaa olla läsnä lasten elämässä – isänä, vapaaehtoisena tai ammattinsa puolesta. Miksi tätä edelleen ihmetellään ja miten asia voidaan ratkaista?

Keskustelijoina olivat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtaja Matias Mäkynen, mieskaveritoiminnan vapaaehtoinen Nikodemus Nousiainen sekä Miessakit ry:n hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén.

Voit katsoa tallenteen keskustelusta MTV Katsomon kautta.

Porin kansalaistorilla esittelimme SuomiAreena-viikon ajan toimintaa ja jututimme ihmisiä. Keskustelua käytiin niin vapaaehtoistoiminnasta ja sen tärkeydestä kuin lapsista ja miehistä ylipäätään. Mieskaveritoiminnan 30. juhlavuoden kunniaksi järjestimme myös hauskan visan, jossa torilla kävijät pääsivät arvuuttelemaan kuinka monta mieskaveria kaikkien näiden 30 vuoden ajan on koulutettu.

Katso lisää kuvia SuomiAreena-tapahtumasta kuvagalleriasta.