Olla joku jollekin

9.11.2023

Mieskaveritoimintaan osallistuvat lapset kaipaavat miehen läsnäoloa. Eivät kenen tahansa miehen läsnäoloa vaan sellaisen, josta tulee lapsen kaveri. Kaverin kanssa on mukava viettää aikaa ja yhdessä touhuilu tuottaa iloa molemmille.

Parhaimmillaan kaverisuhde opettaa paljon, avaa oven uudenlaisiin maailmoihin, tuottaa ja tarjoaa näkyväksi tulemisen paikkoja. Jos aikuiselta itseltään on lapsena elämästä puuttunut turvallinen aikuinen tai jos itsellä sellaisia on ollut ympärillään, ymmärtää hyvin, miten tärkeää on, että voi kokea välittämistä ja saa mallin omanlaisena olemisesta.  

Välittäminen, hyväntekeminen ja yhteisöllisyys tarjoavat meille onnentäyteisiä hetkiä. Kun voi olla hyödyksi tai auttaa, voi kokea merkityksellisyyttä. Tärkeät ihmissuhteet kannattelevat ja auttavat jaksamaan. Ne ylläpitävät toiveikkuutta.

Kun aikuisena malttaa pysähtyä ja kiinnostua lapsen maailmasta, tulee osoittaneeksi lapselle, että tämä on arvokas ja hänen ajatuksillaan on väliä. Jos viitsii pysähtyä lapsen kanssa pohtimaan, mikä kumpaakin kiinnostaa ja innostaa, saattaa löytää elämäänsä uusia sävyjä ja melkoisen määrän uusia kokemuksia. Ehkä myös ajatus mieheydestä, ihmisyydestä tai omasta minästä muuttuu tai laajenee. Niin pikkukaverilla, tämän lähivanhemmalla kuin Mieskaverillakin. 

Jos yrittää katsoa maailmaa lapsen silmin ja samalla lapselle toisenlaisia näkökulmia avaten, mahdollistetaan tärkeiden taitojen kehittymistä: toisen asemaan asettumista, näkökulman vaihtamisen taitoa, reflektiokykyä ja uskallusta kokeilla uusia asioita. Mieskaverina toimiessaan voi löytää itsestään uusia piirteitä ja avautua uudella tapaa kauneudelle.

Yhdessä ihmetellessä usein aikuisessa uinuva uteliaisuus herää ja tutut kotikulmat saattavat näyttäytyä jännittäviltä ja yllättävissä hetkissä kokea lumotumista. Kun lapsen kanssa uppoutuu leikkiin ja on emotionaalisesti läsnä, muuttuu läsnäolijoiden suhde. Sen lisäksi, että kaverin kanssa on kivaa, luottamuksellisessa ihmissuhteessa voi rentoutua, olla oma itsensä ja tuntea itsensä hyväksi.  

Yhteisesti koetut hetket tarjoavat muistoja, joihin palata vuosien jälkeen yksin tai yhdessä. Kun odottaa seuraavaa tapaamista kaverin kanssa, suuntautuu tulevaisuuteen odottavaisin ja toiveikkain mielin. Jos itsellä on kaveri, joka on tärkeä, kokee harvemmin itseään yksinäiseksi. Ja se on hyvä, koska yksinäisyyteen voi kuolla. 

 

Susa Ruuhilahti

perhetoiminnan koordinaattori

Pienperheyhdistys ry