Mieskaverit mukana Suomi-Areenassa

12.7.2022

Pienperheyhdistys hyppäsi mieskaveritoiminnan 30. juhlavuoden kunniaksi SuomiAreenan lavalle maanantaina 11.7., kun järjestimme keskustelun aiheesta Miesten rooli lasten elämässä – mihin miehiä tarvitaan?” 

Keskustelussa pohdittiin sitä, miksi usein puhumme lasten kanssa toimimisen yhteydessä ensisijaisesti naisista ja äideistä. Miksi miesten rooli jää sivuun? Moni mies kuitenkin haluaa olla läsnä lasten elämässä, mutta silti naisilla on useimmiten vastuu hoivaroolista. Voisiko pian voimaan tuleva perhevapaauudistus tuoda uusia mahdollisuuksia miehille ja lapsille, vai tarvittaisiinko yhteiskunnassa muutosta muutenkin kuin vain lainsäädännön tasolla? 

Näitä ja muita kysymyksiä pohtivat upeat panelistimme lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtaja Matias Mäkynen, Miessakit ry:n hallinto- ja viestintäpäällikkö Antti Alén sekä mieskaveritoiminnan vapaaehtoinen Nikodemus Nousiainen. Nikodemus pääsi kertomaan keskustelussa myös vapaaehtoistyöstään ja omista motiiveistaan lähteä mukaan mieskaveritoimintaan. Hän on aina pitänyt lapsista ja tykännyt viettää heidän kanssaan aikaa, joten toimintaan mukaan lähteminen tuntui luonnolliselta. Hän kertoi, että pikkukaverin kanssa saa tehdä itselleenkin hauskoja asioita. Kukapa ei haluaisi välillä leikkiä tai mennä vaikkapa huvipuistoon?

Keskustelun lisäksi mieskaveritoimintaa esiteltiin myös Porin torilla, jossa Pienperheyhdistyksellä oli oma telttapaikka. Tunnelma torilla oli erityisen iloinen. Pori tarjoili upeaa kesäistä säätä ja ihmiset olivat hyvällä mielellä. Moni tuli arvuuttelemaan, montako mieskaveria on keretty kouluttamaan kolmenkymmenen vuoden aikana ja varsinkin lapset saivat hupia siitä, kun yrittivät laskea taulussa olevia pikku-ukkoja, jotka kuvasivat mieskavereita. Erityisesti mieleeni jäi kuitenkin kohtaaminen perheen kanssa, jonka lapsella oli nuorempana ollut oma mieskaveri.  Perhe kiitteli vuolaasti toiminnan järjestämisestä ja mieskaveria muistellaan kuulemma näin monien vuosienkin jälkeen lämpimästi.  

Syksyllä koulutetaan taas uusia mieskavereita ja toivon mukaan moni mies tulee mukaan tähän hauskaan vapaaehtoistyöhön, joka antaa paljon iloa kaikille osapuolille!

Kuvagalleriasta löytyy tunnelmia viikosta Porissa ja mikäli striimi jäi näkemättä, keskustelun tallenteen voi katsoa MTV Katsomosta. 

 

Vuokko Karvinen

Kansalaistoiminnan kehittäjä