Lapselle mieskaveri

Mieskaveritoiminta alkaa aina äidin yhteydenotosta mieskaveriohjaajaan ja hakemuksen jättämisestä. Äidit perehdytetään Mieskaveritoimintaan henkilökohtaisessa tapaamisessa mieskaveriohjaajan kanssa. Tapaamisessa saa tietoa ja voi kysyä toiminnasta.

Tule verkkokeskusteluun kysymään lisää⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to 30.11. tai ti 23.1. klo 18.

Tiedättekö sen tunteen, kun lapsi kertoo päiväkodista tullessa, että sen kaverit ei usko, että sillä on isää? Mä tiedän. Silloin sydäntä kuristaa ja vatsassa kiertää ja silmissä kirvelee. Lue Tian ja hänen lapsensa tarina.

Piirroskuvassa mieskaveri ja lapsi tutkivat kukkia.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Ohjeita mieskaverin hakemiseen

Hakemus on vapaamuotoinen. Ennen hakemuksen kirjoittamista, mietithän vielä, onko perheesi mieskaveritoiminnan kohderyhmää:

Mieskaveritoiminta on tarkoitettu yksin lastaan kasvattavien äitien (tai muun naispuolisen yksinhuoltajan) vähintään 4-vuotiaille lapsille, joilla ei ole yhteyttä isäänsä tai muihin miehiin. Mieskaveritoiminta ei ole tarkoitettu laitoksissa asuville lapsille tai parisuhtessa asuvien lapsille. Suhde isään voi olla hyvä, vaikka lapsi ja isä tapaisivatkin harvoin.

Mieskaverit tulevat mukaan kavereiksi, joten jos lapsi tarvitsee erityistä tukea, terapiaa tai hoitoa, mieskaveritoiminta ei voi vastata tähän tarpeeseen.

Mieskaveritoiminta ei ole palvelutoimintaa, vaan vapaaehtoisuuteen perustuva kaveruussuhde, siksi on tärkeää, että sovittuja aikatauluja kunnioitetaan ja kaveruuteen kuuluvista asioista keskustellaan säännöllisesti ja avoimesti.

Mieskaveritoimintaan ovat tervetulleita kaikenlaiset miehet. Mieskaveritoiminnan tarkoitus on löytää lapsille kaveriksi turvallisia ja luotettavia miehiä, joilla on aikaa ja halua viettää aikaa heidän kanssaan. 

Hakemuksessa huomioitavat asiat

Mieti, mitä itse odotat kaveritoiminnalta. Miten se sopii perheen ajankäyttöön ja perheen ihmissuhteisiin? Mitä tarkoittaa, että mieskaveri on lasta varten? Miten äitinä voit parhaiten tukea lapsesi ja vielä toistaiseksi vieraan aikuisen miehen välistä kaveruutta? Millaisia käsityksiä sinulla on miehistä?

Kirjoita 1–2 sivua perheestäsi ja toiveistasi. Kirjoita sinulle ja lapsellesi tärkeimmistä asioista. Lapsi voi myös kirjoittaa tai piirtää jotain hakemukseen. Kerro ainakin näistä asioista:

Lapsen isä ja muut miehet: Millainen suhde lapsella on isäänsä? Miksi suhdetta ei ole tai miksi se ei toimi? Jos lapsi tapaa isäänsä, kuinka usein? Onko vanhemmilla yhteishuoltajuus ja miten isä suhtautuu mieskaverin hakemisen? Keitä muita miehiä lapsen elämässä on?

Lapsi: Mitä lapsi harrastaa? Mistä hän on kiinnostunut? Kuvaile vähän lapsen luonnetta.
Sisarukset: Jos mieskaveria haetaan vain yhdelle perheen lapsista, kerro miksi.

Koulu/päiväkoti/arki: Mikä menee hyvin ja mikä on hankalaa koulussa/päiväkodissa tai suhteessa kavereihin ja aikuisiin? Mitä teette yhdessä? Mikä tuo iloa ja mikä aiheuttaa riitoja ja erimielisyyttä

Odotukset: Mitä lapsi haluaisi tehdä mieskaverin kanssa? Mitkä ovat hänen odotuksensa ja toiveensa? Mitä sinä toivoisit heidän tekevän?

Sairaudet, allergiat, erityistarpeet: Mainitse lapsen allergiat ja sairaudet (mm. lääkitystä vaativa sairaus, toimintaa rajoittava vamma tai ominaisuus, eläinallergia). Lapsen erityispiirteistä kannattaa mainita jo hakemuksessa, ettei ensimmäisessä tapaamisessa tule yllätyksiä. Kerro myös onko teillä kotieläimiä/lemmikkejä.

Muista myös nämä:

– oma nimesi
– osoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero
– lapsen/lasten tiedot (etu- ja sukunimi, syntymäaika eli päivä, kuukausi ja vuosi)

Mieskaverihakemus on luottamuksellinen. Hakemuksen avulla kullekin lapselle etsitään mahdollisimman sopiva kaveri.

Lähetä hakemuksesi oman alueesi ohjaajalle, joka on sinuun yhteydessä. Mieskaverin saaminen edellyttää sitoutumista yhteisiin toimintatapoihin.

Jos kirjoittaminen on sinulle syystä tai toisesta hankalaa, ota yhteyttä oman alueesi mieskaveritoiminnan ohjaajaan.

Pidä hakemuksesi tallessa. Aikaa voi kulua jonkin verran ennen kaverisuhteen alkua – on hyvä pitää mielessä asiat, joita ajattelit hakiessasi mieskaveria.

Muistathan pitää meidät ajan tasalla osoitteenmuutoksista sekä muutoksista mieskaveritarpeessa. Ilmoitathan myös, jos lapsesi saa tukihenkilön/kummi-isovanhemman tms. muualta.

Kaikkien paikkakuntien yhteystiedot

Tietosuoja mieskaveritoiminnassa⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Piirroskuvan lapsi potkii palloa.
Piirroskuvassa mieskaveri pyöräilee ja tarakalla seisoo lapsi sydänilmapallo kädessään.
Piirroskuvan lapsi rullalautailee.
Tummanvihreä palloraita.