Lapselle mieskaveri

Mieskaveritoiminta alkaa aina äidin yhteydenotosta mieskaveriohjaajaan ja hakemuksen jättämisestä. Äidit perehdytetään Mieskaveritoimintaan henkilökohtaisessa tapaamisessa mieskaveriohjaajan kanssa. Tapaamisessa saa tietoa ja voi kysyä toiminnasta.

Tiedättekö sen tunteen, kun lapsi kertoo päiväkodista tullessa, että sen kaverit ei usko, että sillä on isää? Mä tiedän. Silloin sydäntä kuristaa ja vatsassa kiertää ja silmissä kirvelee. Lue Tian ja hänen lapsensa tarina.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Yleistä mieskaveritoiminnasta

Mieskaveritoiminta on tarkoitettu yksin lastaan kasvattavien äitien vähintään 4-vuotiaille lapsille, joiden elämässä isä ei ole mukana tai yhteys isään on heikko. Mieskaveritoiminta ei ole tarkoitettu laitoksissa asuville lapsille tai parisuhteessa asuvien lapsille. Suhde isään voi olla hyvä, vaikka lapsi ja isä tapaisivatkin harvoin.

Mieskaverit tulevat mukaan kavereiksi, joten jos lapsi tarvitsee erityistä tukea, terapiaa tai hoitoa, mieskaveritoiminta ei voi vastata tähän tarpeeseen. Mieskaveritoiminnan tarkoitus on löytää lapsille kavereiksi tavallisia miehiä, joilla on aikaa ja halua viettää aikaa heidän kanssaan.

Mieskaveritoiminta ei ole palvelutoimintaa, vaan vapaaehtoisuuteen perustuva kaveruussuhde, siksi on tärkeää, että sovittuja aikatauluja kunnioitetaan ja kaveruuteen kuuluvista asioista keskustellaan säännöllisesti ja avoimesti.


Näin haet mieskaveria

Jos hakemuksen kirjoittaminen on sinulle syystä tai toisesta hankalaa, ota yhteyttä oman alueesi mieskaveritoiminnan ohjaajaan. Katso yhteystiedot tästä.

Mieti, mitä itse odotat kaveritoiminnalta. Miten se sopii perheen ajankäyttöön ja perheen ihmissuhteisiin? Miten äitinä voit parhaiten tukea lapsesi ja vielä toistaiseksi vieraan aikuisen miehen välistä kaveruutta? 

Kirjoita 1–2 sivua: 

 • Perheestäsi ja toiveistasi. Kirjoita sinulle ja lapsellesi tärkeimmistä asioista. Lapsi voi myös kirjoittaa tai piirtää jotain hakemukseen.
 • Lapsen isä: Millainen suhde lapsella on isäänsä? Miksi suhdetta ei ole tai miksi se ei toimi? Jos lapsi tapaa isäänsä, kuinka usein? Onko vanhemmilla yhteishuoltajuus ja miten isä suhtautuu mieskaverin hakemiseen? 
 • Lapsi: Mitä lapsi harrastaa? Mistä hän on kiinnostunut? Kuvaile vähän lapsen luonnetta.
 • Koulu/päiväkoti/arki: Mikä menee hyvin ja mikä on hankalaa koulussa/päiväkodissa tai suhteessa kavereihin ja aikuisiin? Mitä teette yhdessä? Mikä tuo iloa ja mikä aiheuttaa riitoja ja erimielisyyttä?
 • Odotukset: Mitä lapsi haluaisi tehdä mieskaverin kanssa? Mitkä ovat hänen odotuksensa ja toiveensa? Mitä sinä toivoisit heidän tekevän?
 • Sairaudet, allergiat, erityistarpeet: Kerro lapsen allergioista ja sairauksista (mm. lääkitystä vaativa sairaus, toimintaa rajoittava vamma tai ominaisuus, eläinallergia). Lapsen erityispiirteistä kannattaa mainita jo hakemuksessa, ettei ensimmäisessä tapaamisessa mieskaverin kanssa tule yllätyksiä. Kerro myös onko teillä kotieläimiä/lemmikkejä.
 • Muista myös nämä:
  • oma nimesi ja asuinkuntasi
  • sähköpostiosoite ja puhelinnumero
  • lapsen/lasten tiedot (nimi ja syntymävuosi)

Lähetä hakemuksesi sähköpostilla oman alueesi ohjaajalle, joka on sinuun yhteydessä. 

Mieskaverihakemus on luottamuksellinen. Hakemuksen avulla kullekin lapselle etsitään mahdollisimman sopiva kaveri. Mieskaverin saaminen edellyttää sitoutumista yhteisiin toimintatapoihin. Hakemuksen tietoja käytetään vain Mieskaveritoiminnan järjestämiseen. 

Muistathan pitää meidät ajan tasalla osoitteenmuutoksista sekä muutoksista mieskaveritarpeessa. Ilmoitathan myös, jos lapsesi saa tukihenkilön/kummi-isovanhemman tms. muualta.

Kaikkien paikkakuntien yhteystiedot

Tietosuoja mieskaveritoiminnassa

Piirroskuvan lapsi potkii palloa.
Piirroskuvassa mieskaveri pyöräilee ja tarakalla seisoo lapsi sydänilmapallo kädessään.
Piirroskuvan lapsi rullalautailee.
Tummanvihreä palloraita.